donderdag 5 juni 2014

Gevangen in het buitenland

Omstandigheden gevangenen na Katrina vreselijk

(Novum/AP) - Gedetineerden in New Orleans hebben na de orkaan Katrina onder vreselijke omstandigheden opgesloten gezeten. Dat concludeert de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU in een donderdag verschenen rapport. Bewakers verlieten de gevangenis en lieten sommige gedetineerden achter in gesloten cellen, waar het stinkende water bij hen tot de borst kwam. Gedetineerden zaten dagen zonder elektriciteit, drinkwater en eten.
De dierenrechtenorganisatie van de staat Louisiana deed meer voor de zwerfdieren dan de politie voor de gedetineerden, concludeerde een door de ACLU geciteerde medewerker van het Nationale Gevangenisproject. Pas drie dagen nadat Katrina had toegeslagen werden de gedetineerden in de Orleans Parish Prison geëvacueerd (Trouw, 2006). 

Vrouwelijke gevangenen Californië onder druk gesteriliseerd
Door: Sacha Kester
9-7-13 - 16:32Celblok van een gevangenis (voor mannen) in Los Angeles. © afp.
Bijna 150 vrouwelijke gedetineerden in Californië zijn tussen 2006 en 2010 onder druk van artsen gesteriliseerd. Hier was geen toestemming voor gevraagd aan de staat, zoals de regels voorschrijven, zo meldt hetCentrum voor Onderzoeksjournalistiek (COJ).
Tot 1979 konden armen, gevangenen en mensen met een geestelijke ziekte in Californië gedwongen worden tot sterilisatie, maar sindsdien is dat verboden. Uit documenten en interviews blijkt echter dat artsen tussen 2006 en 2010 de eileiders van zeker 148 gedetineerde vrouwen hebben afgesloten - en dat dit eind jaren negentig bij nog 100 anderen misschien ook is gebeurd.

De medische staf van detentiecentra hadden de vrouwen eruit gepikt, die na het uitzitten van hun straf, waarschijnlijk weer in de gevangenis terecht zouden komen, aldus het COJ. De staat betaalde artsen in deze periode 114.686 euro om de procedure uit te voeren.

Beesten
'Ik dacht, oh mijn god, dat is niet goed!', vertelt Crystal Nguyen, een voormalige gevangene van de Valley State Prison voor Vrouwen in Chowchilla die in 2007 in de ziekenboeg van werkte. 'Denken ze dat het beesten zijn, en dat er niet meer mee gefokt mag worden?'

Nguyen zegt dat ze artsen vaak aan gevangenen die al meerdere straffen hadden uitgezeten hoorde vragen of ze zich niet liever zouden laten steriliseren.

Spijt
Christina Cordero, die in 2006 een kind kreeg in Valley State Prison, vertelt dat de gynaecoloog van de gevangenis haar regelmatig onder druk zette om haar eileiders na de bevalling te laten afsluiten. 'Zodra hij hoorde dat ik vijf kinderen had, stelde hij voor om dit te laten doen. Hoe dichter ik bij de bevalling kwam, hoe meer hij het er over had. Hij gaf me het gevoel dat ik een slechte moeder zou zijn, als ik het niet deed.' Cordero stemde er mee in, mee zegt dat ze er nu vreselijke spijt van heeft.

In een interview ontkent James Heinrich (69), het hoofd van de gynaecologen van de gevangenis, dat er druk werd uitgeoefend op de vrouwen. Hij zegt dat er een belangrijke service werd verleend aan arme vrouwen die gezondheidsrisico's liepen bij volgende zwangerschappen (Kester, 2013). 




Referentielijst:
S. Kester. (2013). Vrouwelijke gevangenen in Californië onder druk gesteriliseerd. Gevonden op het world wide web op 3 juni 2014 
Trouw. (2006). Omstandigheden gevangenen na Katrina vreselijk. Gevonden op het world wide web op 3 juni 2014.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1527007/2006/08/10/Omstandigheden-gevangenen-na-Katrina-vreselijk.dhtml



Geen opmerkingen:

Een reactie posten