donderdag 15 mei 2014

Sociologie en diversiteit

HC16: Sociologie en diversiteit.
Beschrijf de plek van de groepering, hebben zij een volwaardige plaats binnen de Nederlandse samenleving, In hoeverre is de doelgroep deviant? Wat zijn er volgens jullie de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen die zich de laatste 20 jaar hebben voorgedaan ten aanzien van jullie groepering. Probeer op basis van deze analyse een praktijk voorbeeld te benoemen waarbij de tegenstelling tussen de ingroup en outgroup op een aantoonbare wijze verminderd.

-   De plek die de doelgroep ex- gedetineerde hebben in onze samenleving is bedrukt. Ex- gedetineerde krijgen op het gebied van inburgering, een baan en een verzekering geen tweede kans waardoor ze niet worden geaccepteerd in de samenleving. De sociale cohesie die er in onze maatschappij heerst houdt deze doelgroep het liefst op een afstand. Er is sprake van een grote ongelijkheid. Jaren na hun detentie worden ze nog niet toegelaten en wilt een groot gedeelte van onze maatschappij hier niks mee te maken hebben, er is hier sprake van een sociale macht.

-   De inburgering van nieuwkomers is een lastig proces. Ze moeten al de juiste vaardigheden aan het licht brengen en aanvaard worden door de anderen. Het inburgeren is al een lastig proces, laat staan her- inburgeren. Een ex- gedetineerde vertelde: “In de gevangenis zitten is erg, maar de jaren dat ik vrij was waar twee keer zo pijnlijk (De Standaard, 24 oktober 2004).”
De mogelijkheid om weer in een samenleving te functioneren hangt af van de arbeidsmarkt, en uiteraard zijn sociale vaardigheden ook van belang. Toch blijken de meeste werkgevers niet zo welwillend om normovertreders een nieuwe kans te geven (Fahey, Ro-berts & Englen, 2006). De manier van denken en handelen wordt gekaderd in stigmatisering. Deze vloeit voort uit de sociale rangschikking die mensen dadelijks hanteren om op deze manier grip te krijgen op de sociale realiteit. Doordat we niet altijd over zorgvuldige informatie beschikken, pinnen we individuen vast op ideeën, gedragingen en gebeurtenissen, die we niet uit gezaghebbende bronnen hebben gekregen maar uit vooroordelen en geruchten. De ex- gedetineerden krijgen het etiket ‘crimineel’ opgespeld waardoor hun waardigheid als mens wordt aangetast. Dit kan leiden tot sociale isolatie (Moerings, 1978).
De ex-gedetineerden gaan de manier van hoe de samenleving hun behandeld, eigen maken en geloven dat “normaal” is. Ze pakken hier hun waarden en normen op aan en creëren een verkeerd beeld van de samenleving waar we in leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten